dilluns

Conferència sobre la crítica situació econòmica d’Europa



El passat 21 d’octubre Jean Quatremer, corresponsal de la UE per a “Libération”, va protagonitzar una conferència sobre l’actual situació econòmica d’Europa, a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona.

La xerrada va començar amb un to dramàtic, que mostrava la preocupació del periodista francès davant la crisi de l’euro. Explicava que no hi ha unitat; les economies han divergit. Entre 2008 i 2009 les economies es van endeutar per a salvar les economies, però s’havia viscut massa temps de crèdits. Llavors els bancs van començar a treure els seus diners per situar-los en economies més serioses, com ara Alemanya, Països Baixos o Finlàndia. “No es pot viure per sobre de les seves possibilitats” comentava Quatremer. 

A continuació va relatar quina era la seva imatge de la zona euro: un edifici on a dalt hi havia els alemanys i al soterrani els grecs. Aquests últims l’havien incendiat i el foc tant sols arribava a les primeres plantes. Per això ela alemanys encara no veien el fum. Però tots estem al mateix edifici. Si aquest es crema, morim tots. 

Defensava que cal salvar l’euro i anar cap a una federació europea; ja que el declivi d’Europa està en joc. Va destacar que Alemanya, l’única potència capaç de salvar l’euro, s’havia plantejat deixar-lo. Això faria caure la Unió Europea, tothom culparia a Alemanya i tornaria a aparèixer un continent tant dividit com als anys 20. Ja que amb paraules del periodista “si destruïm l’euro, destruïm Europa i si destruïm Europa serà el retorn de les guerres”. De totes maneres, va posar èmfasi en que Sarkozy havia convençut a Merkel de “no saltar del vaixell de l’euro”.
Jean va explicar mes detalladament el que passaria si desaparegués la moneda única: Es donaria lloc a una recessió econòmica i després desordres socials que provocarien l’arribada de règims autoritaris. Els bancs i les pensions caurien i no hi hauria diners per pagar la jubilació. El govern transformaria el deute extern en la nova moneda que aparegui, sinó la carrega del deute es multiplicaria. Però estem en fallida. Ja no ens deixen diners perquè no els podem tornar. Cada vegada i haurà menys diners, s’hauran d’acomiadar milers de funcionaris, llavors tampoc es podrà pagar l’atur.

Finalment es va donar lloc a un torn de preguntes per part dels estudiants per resoldre dubtes, després duna conferència que no va deixar indiferent a ningú. Per concloure les seves paraules van ser: ”el nostre paper es dir tota la veritat encara que ens molesti”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada